Archiwum 2016

Kolejny, 24. "Letni Festyn" już za nami...

SAM_8100.JPG, Letni Festyn 2016
Letni Festyn 2016
SAM_8081.JPG, Julia Dota
Julia Dota
SAM_8093.JPG, Zespół "Dialog"
Zespół "Dialog"
SAM_8124.JPG, Darek Nowicki
Darek Nowicki

Kolejny, 24. „Festyn Letni” przeszedł już do historii. Dwa dni dobrej zabawy na boisku sportowym KS Krasiejów upłynęły pod znakiem słonecznej pogody i miłej  atmosfery. Organizatorami tegorocznego festynu byli Sołtys i Rada Sołecka,  Klub Sportowy,  Stowarzyszenie Miłośników Krasiejowa  oraz DFK. Pierwszy dzień festynu rozpoczął się w sobotnie południe na specjalnie zamontowanym boisku do mini piłki nożnej. W rozegranych  meczach wzięło udział kilkudziesięciu ochotników-dzieci i młodzieży, którzy zacięcie walczyli o zwycięstwo. Nad sprawnym przebiegiem zawodów odbywających się w dwóch kategoriach wiekowych pieczę sprawowali Mateusz Pinkawa- członek Rady Sołeckiej i KS Krasiejów oraz zawodowi sędziowie. Wśród piłkarzy znalazła się również jedna zawodniczka. Na zakończenie rozgrywek, które trwały do późnego popołudnia zwycięzcom wręczono pamiątkowe medale, a wszystkich uczestników  zaproszono na poczęstunek. Dziękujemy panu Leszkowi Kamali za pomoc w grillowaniu kiełbasek dla dzieci. O godz. 20.00 rozpoczęła się zabawa taneczna z udziałem zespołuVoyager”, która trwała prawie do białego rana. Imprezę zabezpieczała grupa profesjonalnych  ochraniarzy.

W niedzielę o godz. 11.00 odbyła się uroczysta suma odpustowa z udziałem zaproszonego przez naszego Proboszcza Józefa Gorkę Franciszkanina z Góry św. Anny, który wygłosił głęboką w treści okolicznościową homilię. Biesiada na boisku rozpoczęła się w tym dniu o godz. 16.00 występem zespołu wokalno – tanecznegoJuli Doty i Wiktorii Mientus ze Stowarzyszenia „ Akces na rzecz rozwoju młodych talentów” założonego przez panią Elżbietę Pisulę-Bieniecką. Julia - to młoda utalentowana piosenkarka z Ozimka, o wspaniałych walorach głosowych, zdobywczyni wielu nagród i wyróżnień na  festiwalach piosenki zarówno wojewódzkich, regionalanych, jak i krajowych (1. miejsce na Ogólnopolskim Konkursie Piosenki Anny Jantar i Jarosława Kukulskiego). Wiktoria - mieszkanka Dębskiej Kuźni zaprezentowała się żywiołowo w dwóch  „tańcach brzucha”. Kolejno na scenie wystąpił duet wokalno – gitarowy -Karolina Ziaja z Krasiejowa i Jakub Korniak z Ozimka, prezentując publiczności  swój krótki recital. Po ich występie gościliśmy zespół folklorystyczno - taneczny „Dialog” z Dylak, który wspaniale zaprezentował się w tańcach regionalnych, a na dodatek świetnie rozbawił zebranych wciągając do zabawy biesiadników. Okazało się, …”że tańczyć każdy może”. Wspólny taniec wypadł rewelacyjnie, a tancerze szybko opanowali nowy układ choreograficzny.

Na zaproszenie organizatorów, w niedzielę na uroczystość przybyli Burmistrz Ozimka Jan Labus oraz przewodniczący TSKN w gminie Ozimek- Pan Klaus Leschik wraz z małżonką. O godz. 18.00 na scenie pojawiła się  kolejna gwiazda wieczoru – Darek Nowicki- znany piosenkarz rozrywkowy. Zapewne wielu słuchaczy wielokrotnie nuciło znany jego  przebój  „Matko moja, ja wiem”, który ma już rekordową - ponad milionową ilość wejść na You Tube. Darek Nowicki, wydawca  siedmiu  „Złotych” i jednej „Platynowej” płyty, zdobywca wielu nagród krajowych i zagranicznych ujął słuchaczy znanymi przebojami. Po 1,5 godzinnym występie i bisie zaczęła się zabawa taneczna z udziałem zespołu Paradox Band, który przygrywał biesiadnikom do północy.

Uczestnicy imprezy mieli możliwość obejrzenia na boisku meczu finałowego Portugalia – Francja w specjalnie przygotowanej na tę okazję „strefie kibica”. Podczas festynu przeprowadzono także krótki quiz z nagrodami na temat historii Krasiejowa, przygotowany przez S. Widawską oraz można było nabyć gadżety z motywem dinozaura na stoisku Stowarzyszenia Miłośników Krasiejowa (tutaj podziękowania za pomoc kierujemy do Pana Jana Sklorza). Stroną gastronomiczną festynu zajęły się firma  cateringowa „Blue Moon” z Lublińca, która  przygotowała bar z napojami i grillem oraz firmy usługowe sprzedające watę cukrową, lody, popcorn i inne smakołyki.

Organizatorzy "Festynu Letniego" dziękują UMiG Ozimek za wsparcie finansowe, firmie "KREON" za bezpłatne wykonanie banerów powitalnych, firmie "RING"  państwa Sowów za wynajem boiska do gry w mini piłkę nożną, firmie HALEX za wypożyczenie samochodu do przewozu sprzętu i namiotu oraz wszystkim osobom, które przyczyniły się do  sprawnego przebiegu cyklicznej krasiejowskiej imprezy.

Sylwia Widawska

Media o "Festynie Letnim":

• relacja w Tygodniku Ziemi Opolskiej link,
  • zdjęcia w Tygodniku Ziemi Opolskiej link 
  • oraz na stronie gminy Ozimek link
  • Data aktualizacji: 2024-11-21 07:38
  • |
  • Licznik odwiedzin: 3 852 353