Archiwum 2018

Mieszkanki Krasiejowa nagrodzone w konkursie "Moja wieś - moje miejsce"

SAM_9680.JPG,
SAM_9681.JPG,
SAM_9691.JPG,

W dniu 29.05. 2018r. w Szkole w Dębskiej Kuźni odbyła się uroczysta gala siódmej edycji konkursu "Moja wieś - moje miejsce" zorganizowanego przez LGD " Kraina Dinozaurów". Wzięło w nim udział 20 uczestników z sześciu gmin LGD: z Chrząstowic, Dobrodzienia, Kolonowskiego, Ozimka, Zawadzkiego, Zębowic. Uczestnicy konkursu mieli do wyboru cztery kategorie. W tym roku w konkursie po raz pierwszy mogły wziąć udział osoby dorosłe. Na udział w  konkursie w kategorii "Moja miejscowość w poezji" zdecydowały się  dwie mieszkanki Krasiejowa: Maria Drzymała i Sylwia Widawska. W skład komisji konkursowej wchodzili przedstawiciele z całego regionu LGD panie: Elżbieta Kaliszan, Jolanta Mrocheń, Dorota Wons, Teresa Żulewska, a ostatecznej oceny dokonywał Zarząd LGD "Kraina Dinozaurów". Pani Maria była autorką wiersza "W Krasiejowie ciągle wiosna", który wyróżniono drugim miejscem, zaś S.Widawska napisała wiersz pt. "Ziemia Krasiejowska zaprasza", który nagrodzono miejscem pierwszym. Zwyciężczyniom tej kategorii nagrody w postaci bonów upominkowych wręczali Anna Golec - prezes LGD Kraina Dinozaurów oraz Jan Labus - burmistrz Ozimka. Podczas gali nagrodzono także uczniów- autorów prac pisemnych, prezentacji lub filmu, osoby będące bohaterami uczniowskich esejów: Sybillę Czech, Michała Ziaję, Jacka Plutę, Piotra Wasika, Państwa Annę i Błażeja Kamińskich oraz nauczycieli - opiekunów prac. Na sali obecni byli przedstawiciele gmin: wójtowie, burmistrzowie lub ich zastępcy. Galę poprzedziła piękna inscenizacja wesela przedstawiona w gwarze śląskiej oraz występy uczniów i mieszkańców wsi Dębska Kuźnia. Po wręczeniu nagród ufundowanych przez LGD uczestnicy gali mogli zasmakować pysznych dań i  ciast przygotowanych na tę okoliczność. Na zakończenie głos zabrała  S. Widawska, która podziękowała pani prezes LGD za wznowienie po dwuletniej przerwie  kolejnej edycji tego wartościowego konkursu, za szeroko zakrojoną działalność "Krainy Dinozaurów" oraz zaprosiła zebranych do odwiedzenia Muzeum Paleontologicznego i Izby Regionalnej  w Krasiejowie. Wszyscy dziękujemy organiztorom za możliwość uczestnictwa we wspaniale przygotowanej imprezie!.

• Data aktualizacji: 2025-02-27 17:38
  • |
  • Licznik odwiedzin: 4 022 196