W niedzielne popołudnie 5 marca w świetlicy Starej Szkoły w Krasiejowie odbyły sie warsztaty kulinarne zorganizowane przez LernRaum z okazji Dnia Kobiet. Na wstępie uczestniczki spotkania przywitała Sylwia Widawska- gospodarz wydarzenia oraz Pani Karina Piontek- przedstawicielka LernRaum'u. Panie, które przybyły na zajęcia nie spodziewały się tylu atrakcyjnych niespodzianek. Spotkanie zaczęło się od wspólnych rozmów integracyjnych przy kawie i cieście, przygotowanych przez panie Karinę i Beatę. A potem już tylko się działo- sprawnie, efektownie i smacznie. Planując przygotowanie potraw Pani Beata Kaczmarzyk musiała uwzględnić fakt, że świetlica wiejska nie dysponuje piekarnikiem. Ale udało się! Podzieleni losowo na grupy mieliśmy do wykonania różne zadania. Jedna z pań zajęła się przygotowaniem ciasta na bułki, inna- na zdrowy chleb z ziarnami, kolejna pani przygotowała shaker truskawkowy. Potem przyszła kolej na pastę z kalafiora i brokuła, suszonych pomidorów i słonecznika oraz gulasz mięsny. Do przygotowania tych potraw wykorzystaliśmy wielofunkcyjne urządzenie kuchenne jakim jest termomix. Przepisy zamieszczone były w specjalnie wydajnej na tę okazję karcie dań. Prowadząca objaśniała i wydawała polecenia w języku polskim i niemieckim, którym sprawnie się posługiwała. Na zakończenie wszystkie panie przygotowały sobie mały torcik w kształcie serca oraz tarty owocowe, które mogły zabrać ze sobą, aby poczęstować nimi domowników. Zajęcia kulinarne trwały cztery godziny, a smaczny gulasz z upieczonym poza świetlicą chlebem był daniem finalnym. Jesteśmy pełni podziwu dla Pani Beaty Kaczmarzyk za przygotowanie produktów do tak bogatej karty dań dla prawie dwudziestu osób i znajomość tajników kulinarnych. W międzyczasie Sylwia Widawska krótko przedstawiła uczestniczkom historię Dnia Kobiet, który sięga roku 1909 i ma swoje korzenie w Ameryce Północnej, a w Europie najwcześniej był celebrowany od 1910r. w Niemczech, Danii, Austrii i Szwajcarii. Najmłodszą uczestniczką zajęć była roczna Zosia, która przez cały czas z zainteresowaniem przyglądała się czynnościom kulinarnym mamy i babci. Edukacyjne zajęcia miały na celu kultywowanie tradycji, pielęgnowanie i naukę języka niemieckiego oraz ożywienie domów spotkań członków DFK. Były okazją do wspólnie, mile i nietypowo spędzonego Dnia Kobiet. Podziękowania kierujemy do Pani Kariny Piontek (już w listopadzie spędziłyśmy z Nią czas na zajęciach z plecenia makramy), Jej córki- za okazaną pomoc i Pani Beaty Kaczmarzyk, autorki wspaniałego pokazu kulinarnego. (S. Wid.)